Solutionsurfers - Putem rezolva problema mult mai rapid, atunci când întâi vedem și apreciem ce funcționează deja bine

Coaching de echipă: nu, mulțumesc!

Atunci când vrem să îmbunătățim o situație, putem să discutăm despre problemă (despre ce nu se dorește) sau putem să discutăm despre cum vrem să arate lucrurile în viitor (despre ce se dorește). Putem rezolva problema mult mai rapid, atunci când întâi vedem și apreciem ce funcționează deja bine.

Săptămâna trecută am vorbit cu un client care m-a contactat pentru că urmărea să aplaneze niște conflicte în echipa sa și să îmbunătățească colaborarea în echipă. Când i-am propus să facem o sesiune de coaching de echipă, reacția lui a fost: ”Nu, mulțumesc, nu mai fac asta niciodată!”. M-a surprins reacția lui, însă am înțeles ce vrea să spună, după ce mi-a povestit experiențele pe care le-a avut. Avusese o întâlnire în care toate problemele, absolut tot ce nu funcționa cu colegii și în companie a fost scos în evidență, iar asta a condus la frustrări și mai mari. A înrăutățit lucrurile, în loc să le îmbunătățească. 

Sunt convinsă că e foarte util să vorbim onest și deschis despre lucrurile importante și relevante, însă într-un mod focalizat pe soluții. Ce diferență ar putea aduce?

Atunci când vrem să îmbunătățim o situație, putem să discutăm despre problemă (despre ce nu se dorește) sau putem să discutăm despre cum vrem să arate lucrurile în viitor (despre ce se dorește). Am lucrat cu foarte multe echipe, iar experiența mi-a arătat că există întotdeauna o înțelegere comună foarte puternică despre cum arată o situație îmbunătățită, chiar dacă oamenii au idei total diferite despre cum se poate rezolva o situație (și ce este de făcut pentru a-i opri pe cei care sunt de învinovățit și sunt de partea cealaltă a mesei). Poate nu este aceeași imagine, însă răspunsurile de obicei se suprapun și se completează atunci când întrebăm echipele ”cum ar arăta pentru tine munca în echipa ideală?”.

De multe ori oamenii sunt surprinși să recunoască, că vor cam aceleași lucruri: să fie de succes, să aibă clienți mulțumiți, să fie văzuți și apreciați la muncă, să ia decizii rapid, să creeze un flux transparent și rapid, să primească suport la nevoie și să obțină rezultate excelente. Iar recunoașterea că există un scop comun, este un mare pas înainte.

Așa că, ce urmează? Păi, pur și simplu pornesc de la prezisa că ceva merge deja bine. Așa că întreb, cum ai reușit să gestionezi provocările dificile? Care a fost contribuția fiecăruia? Și, surprinzător: există întotdeauna exemple pozitive, chiar și când se întâmplă cel mai mare dezastru. Să vorbim despre aceste momente de succes (chiar mici), să apreciem contribuția și efortul pe care l-au făcut colegii, schimbă atmosfera și îi face pe oameni mai deschiși către ascultare. Iar aceasta este fundația necesară pentru a construi colaborări bune. Să ne ascultăm, să îl ascultăm pe celălalt pentru a înțelege mai bine experiența, perspectiva, nevoile și cerințele lui. Ce putem face pentru a ne susține unii pe alții, pentru a putea avea rezultate mai bune, împreună.

Putem rezolva problema mult mai rapid, atunci când întâi vedem și apreciem ce funcționează deja bine. Când vorbim despre ce se dorește, în loc să ne plângem și să analizăm ce nu merge bine. Există întrebări magice, ce pot schimba o conversație cu focus pe problemă, la una cu focus pe soluție: ”Ce ai vrea să vezi în schimb? Cum arată lucrurile când este mai bine?” Da, acum este timpul să analizăm, să discutăm în detaliu. Sesiunile de coaching pentru echipă, cu focalizare pe soluții, construiesc încredere și descarcă energia, iar acestea sunt ingredientele principale pentru o bună colaborare.

Dacă vrei să exersezi această abordare și în același timp, să înveți mai multe despre asta, te invităm să ne contactezi sau să participi la unul dintre evenimentele pe care le organizăm.

Similar Posts