Un proiect de coaching inedit, cu succes răsunător - Solutionsurfers Romania

Un proiect de coaching inedit, cu succes răsunător

Am fost aleși să oferim acest workshop de coaching, datorită experienței noastre îndelungate, expertizei extraordinare pe care o avem în consultanță de management, training și coaching individual și de echipe, precum și abordării noastre practice de lucru, concentrată pe soluții (metoda de coaching Solution Focus).

Coaching pentru 68 de directori financiari, din 40 de țări diferite, în 4 ore

Noi, cei de la Solutionsurfers România, iubim provocările! Mai ales cele care au potențialul de a se finaliza cu rezultate pozitive!

Când am primit invitația de a face acest maraton de coaching, primul nostru impuls a fost să acceptăm provocarea, dar să nu avem așteptări prea ridicate. Ne-am gândit că o sesiune de 4 ore, cu 68 de directori financiari și manageri din Europa, Orientul Mijlociu și Africa (din 40 de țări), nu are cum să suplinească mai multe sesiuni de lucru de coaching individual.

Ne-am dat seama apoi, că avem 68 de coachi gata de lucru (chiar dacă ei nu se consideră coachi, în adevăratul sens al cuvântului). Astfel că, la o privire mai atentă, am decis să avem încredere în participanții la acest proces și am început să ne simțim confortabil să avem așteptări ridicate pentru sesiunea noastră.

Platforma de lucru

Această oportunitate inedită de a face coaching pentru o echipă atât de extinsă, a venit din partea unui director de resurse umane din București, care voia să facă ceva diferit pentru întâlnirea anuală de două zile a liderilor financiari de la nivel național și internațional EMEA (Europa, Orientul Mijlociu și Africa) ai firmei la care lucra. Deși parte a aceleiași companii, membrii grupului veneau din medii de lucru și contexte culturale extrem de diverse, aveau vârste diferite și experiențe de educare profesională dintre cele mai complexe. Erau reprezentanți financiari ai companiei, din diverse părți ale lumii, precum: Anglia, Franța, Finlanda, Rusia, Liban, Maroc, Pakistan, Nigeria, Kenya și Africa de Sud.

Obiectivul sesiunii noastre de coaching a fost concentrat pe analiza rezultatelor companiei, inițiative, bugete și comunicarea în rețea.

De asemenea, s-a pus accent pe a dezvolta intenția lor anterioară, de a deveni parteneri influenți de afaceri, cu atenție mai mare pe găsirea de soluții exhaustive de business, nu doar soluții financiare.

Astfel, am fost invitați să îi sprijinim în acest demers, prin organizarea unui workshop de coaching pentru managementul echipei financiare, în prima parte a întâlnirii lor anuale, concentrat pe îmbunătățirea abilităților de comunicare și eficientizarea capacității de influențare.

Am fost aleși să oferim acest workshop de coaching, datorită experienței noastre îndelungate, expertizei extraordinare pe care o avem în consultanță de management, training și coaching individual și de echipe, precum și abordării noastre practice de lucru, concentrată pe soluții – metoda de coaching Solution Focus.

Pentru a fi gata să oferim această sesiune de coaching de echipă, concentrată în doar 4 ore de lucru, am avut mai multe întâlniri și discuții cu directorul de resurse umane din România și cu directorul financiar londonez EMEA și am pregătit din timp întregul concept, materialele de prezentare și de lucru. De asemenea, am decis să participăm și la întâlnirea de dimineață a grupului, pentru a simți grupul și dinamica sa de lucru.

Abordarea noastră de coaching

Scopul nostru principal pentru acest proiect de coaching de echipă, a fost să facilităm conversații utile de coaching, în conformitate cu obiectivul agreeat și să oferim punctual, diverse micro instrumente de coaching eficiente, pentru îmbunătățirea abilităților de comunicare și eficientizarea capacității de influențare. Pentru că niciunul dintre participanții la proiect nu era familiar cu conceptul de coaching, am avut și rolul de a le oferi întrebări de coaching, pentru a se clarifica personal și unii cu ceilalți.

Printre obiectivele pe care le-am avut în vedere pentru fiecare participant la acest proiect, s-au numărat următoarele:

  • Să aibă timp și spațiu pentru a gândi și a asculta cu atenție;
  • Să găsească întrebările potrivite pentru clarificarea intențiilor și obiectivelor prezente și viitoare;
  • Să decidă ce situații vor să gestioneze mai bine și ce beneficii atrage o gestionare cu adevărat eficientă;
  • Să devină mai conștienți de ceea ce funcționează bine deja și ce poate fi îmbunătățit;
  • Să aibă mai multă încredere și să descopere calități și resurse în ei înșiși și în rândul echipei din care fac parte, prin împărtășirea poveștilor de succes;
  • Să decidă și să se angajeze să facă pași mici, dar siguri, în direcția dorită.

Structura proiectului de coaching Solution Focus

1. Setarea cadrului și construirea relației

Sesiunea de coaching a început prin prezentarea făcută de unul dintre reprezentanții companiei care ne-a angajat și a avut în vedere tema de lucru și obiectivele workshopului de coaching pregătit de noi, conform cu cerințele agreate.

Astfel, a fost setat cadrul pentru cele 4 ore de lucru. Știam că abordarea noastră de coaching era neobișnuită pentru cei mai mulți dintre participanți, așa că am explicat cât mai clar modalitatea de lucru și structura. Pentru noi este întotdeauna important:

  • Să ne punem atenția pe ceea ce funcționează, nu pe ce nu funcționează;
  • Să căutăm soluții, nu să punem accent pe probleme;
  • Avem încredere că participanții au deja răspunsurile, chiar dacă nu sunt conștienți de ele.

Așa că, i-am invitat pe cei prezenți să experimenteze exercițiile propuse și apoi să decidă dacă le-au fost folositoare sau nu.

2. Construirea platformei

Chiar dacă contextul acestei întâlniri a fost creat de către directorul financiar care s-a ocupat de acest program, noi, ca și coachi, am avut în vedere ca toate conversațiile de coaching să fie un succes și fiecare participant să decidă pentru el, ce consideră a fi un rezultat excelent. Pentru a încuraja comunicarea între participanți, i-am invitat să lucreze în perechi și să poarte următorul dialog:

”Presupunând că această sesiune de coaching va fi foarte utilă pentru tine, te rog să îmi spui:

  • Cum vei recunoaște că ți-ai petrecut aceste patru ore cu folos?
  • Cum ar putea ceilalți să sesizeze că ți-au fost utile?”

3. Micro instrumente

a. Puterea influenței pozitive

Ca urmare a cererii venite din partea companiei care ne-a angajat, am prezentat câteva instrumente noi și abordări diferite, care au oferit o vedere de ansamblu asupra a patru stiluri diferite de influențare pozitivă. Am ilustrat aceste stiluri prin exemple extrase din interacțiunile pe care grupul le-a avut înainte de workshopul nostru.

Scopul pe care l-am urmărit, a fost unul foarte practic (în loc să fie teoretic), anume acela de a creea mai multă conștiență asupra posibilităților deja existente în situațiile lor de lucru.   

Viitorul perfect

Știam că a avea influență poate arăta diferit de la persoană la persoană, așa că i-am rugat pe participanți să împărtășească unii cu alții, viziunea lor personală asupra acestui subiect și să vorbească despre ce înseamnă pentru ei să aibă o influență de succes în contextul lor specific de lucru.

Am creat întrebările, astfel încât să rămână suficient de mult spațiu pentru fiecare să își definească modalitatea prin care vrea să interacționeze, care va fi rezultatul pe care îl urmărește și care ar fi cel mai bun scenariu pe care și-l poate imagina pentru viitor:

  • Cum vei recunoaște că ai făcut tot ce ai putut pentru a-i influența pe ceilalți?
  • Care ar fi situațiile? Cu cine?
  • Ce diferență va face: … pentru tine? … pentru afacere? … pentru alți oameni?
Descoperă ce au făcut cei de dinainte și resursele de care dispui.

Descoperă ce funcționează și fă mai mult din acest lucru.”

Steve de Shazer,  psihoterapeut și creator al terapiei bazată pe terapia scurtă concentrată pe soluții (SFBT), care stă la baza metodei de coaching Solution Focus.

Una dintre modalitățile prin care poți afla ce funcționează, este să analizezi poveștile de succes și puterea pe care acestea o au. Astfel că, i-am invitat pe participanți să împărtășească în grupuri mici, când au avut o influență de succes asupra cuiva și să descrie în detaliu cum au facut asta. Vorbind despre poveștile lor personale de success, participanții au devenit mai conștienți de abordarea care le aduce lor succes și totodată, au fost inspirați de poveștile de success ale colegilor lor.

După dialogul avut cu colegii pe tema succesului, participanții au fost invitați să își bârfească colegii, într-un mod pozitiv. Fiind o tehnică nemaîntâlnită de ei, am oferit noi un exemplu, bârfind pozitiv despre cei care ne-au angajat în acest proiect.

Este extraordinar să vezi și să auzi cum atmosfera se schimbă în mod pozitiv, în doar câteva minute! Am început să vedem cum lumea se destinde, zâmbește și are o atitudine din ce în ce mai deschisă. Acest exercițiu aduce o mai mare conștiență asupra calităților, competențelor și abilităților, crește încrederea de sine și creează un mediu de lucru mai deschis și mai încrezător, care reprezintă baza comunicării ulterioare dintre membrii grupului.

b. Ascultarea

Calitatea ascultării, atrage după sine calitatea gândirii. Este 50% din conversație. Când intenția mea este să obțin rezultate bune în comunicare, calitatea ascultării este vitală.

Pentru acest exercițiu, am folosit  o metoda simplă și distractivă: persoana A vorbește timp de 3 minute. Jumătate din timp, persoana B nu ascultă, iar pentru cealaltă jumătate din timp este atentă la ce spune persoana A. La final, A si B explorează impactul pe care l-a avut acest exercițiu asupra celui care vorbește.

Acest exercițiu are o dublă intenție: să demonstreze importanța ascultării în comunicare, pentru a înțelege mai bine ce vrea să transmită interlocutorul și este o extraordinară abilitate de coaching.

c. A pune întrebări

În timpul workshopului participanții au avut ocazia să experimenteze structura abordării metodei care pune accent pe soluții – Solution Focus, să practice dinamica întrebărilor care au în vedere accesarea soluțiilor și să observe cum ajută acestea la gestionarea conversațiilor și găsirea celor mai bune soluții pentru afacere.

4. Coaching pe perechi

Înainte de a începe exercițiul final de coaching în perechi, le-am făcut invitația de a pune întrebări și a face un rezumat, despre ce idei utile au descoperit până atunci și ce conștientizări importante au avut.

De asemenea, le-am oferit oportunitatea de a lucra pe situațiile specifice pe care vroiau să le îmbunătățească. Am valorificat astfel, puterea a 68 de coachi prezenți în aceeași încăpere. Fiecare participant a primit un set de întrebări de coaching Solution Focus, cu ajutorul cărora au lucrat în sesiuni de coaching individual, pe temele pe care le vroiau îmbunătățite.

Toți participanții au plecat din acest workshop de coaching cu angajamentul de a acționa în direcția obținerii rezultatelor pe care le doreau materializate, precum și cu promisiunea de a-și reaminti unul altuia, în perioada următoare, să-și respecte angajamentul făcut.

„Este un mare dar pentru noi, participanții la un astfel de workshop de coaching, să ni se acorde timp și spațiu să gândim, să participăm și să ne ascultăm unii pe alții, căci astfel putem găsi răspunsuri utile la provocările cu care ne confruntăm și susținere reciprocă în definirea pașilor ce trebuie urmați către atingerea obiectivelor.”

Feed-backul reprezentatului financiar al companiei din Finlanda

Experiența noastră și conștientizările pe care le-am avut

Din observațiile noastre și din experiența pe care am trăit-o în aceste 4 ore, acest workshop a avut un success răsunător. Am primit un feedback extrem de pozitiv și din partea participanților, odată cu invitația de a repeta acest workshop pentru întânirea grupului din Beijing, pentru zona Asia/Pacific și din California, pentru zona celor două Americi.

Pentru noi, cele mai importante conștientizări au fost:

  • Încrederea și competențele care ne permit să facem ceea ce facem, sunt influențate direct de ceea ce este important pentru noi și claritatea pe care o avem când vine vorba de abordarea de coaching pe care o oferim, metoda concentrată pe soluții Solution Focus – care poate fi puțin surprinzătoare pentru unii dintre clienții noștri care activează în mediu de afaceri. Metoda funcționează excelent și este ca o gură de aer proaspăt pentru mai bine de 99% dintre cei familiarizați cu metode orientate către probleme.ai făcut tot ce ai putut pentru a-i influența pe ceilalți?
  • Suntem confortabili cu idea de a nu ști. Când lucrezi cu un grup atât de mare, este imposibil să monitorizezi și să înțelegi conținutul tuturor conversațiilor purtate pe parcursul workshopului. Pentru noi este important să vedem și să auzim că aceste conversații sunt folositoare participanților. Munca noastră este să ne acordăm la ceea ce este vizibil din nivelul de convergență al conversațiilor purtate, din deschiderea către o ascultare de calitate și din capacitatea minții de a reflecta. 
  • Avem întotdeauna resurse suficiente să ne atingem obiectivele, atunci când avem încredere în înțelepciunea, aptitudinile și calitățile celor cu care lucrăm. Făcând pasul în afara zonei noastre de confort, am putut vedea în fața noastră o sală plină de coachi eficienți și entuziaști, iar proiectul a avut un succes răsunător!

Similar Posts