Metoda constelaţiilor este un proces intuitiv în care transformăm imaginea interioară pe care o avem despre o problemă într-o descriere spaţială.

Constelații sistemice: spațiul în care are loc vindecarea

Metoda constelaţiilor este un proces intuitiv în care transformăm imaginea interioară pe care o avem despre o problemă într-o descriere spaţială.

Articol scris de Dr. Petra Müller-Demary și apărut în revista Psycologies în 9 februarie 2022

Ce se întâmplă când participi la constelații sistemice? Metoda constelaţiilor este un proces intuitiv în care transformăm imaginea interioară pe care o avem despre o problemă, într-o descriere spaţială. Constelaţiile sistemice te pot ajuta să privești o situaţie în care ești implicat personal, dintr-o meta-poziţie. Le poţi folosi ca intervenţie atunci când ești blocat și vrei să arunci o privire la ceea ce se întâmplă.

Când suntem bolnavi, mergem la medic sperând să ne vindece. Însă nu doctorul este cel care ne vindecă, de fapt. El nu poate reface o fractură osoasă atunci când piciorul ne este rupt. Doar forțele vindecătoare ale corpului nostru pot suda osul fracturat. Medicul poate face multe pentru a sprijini acest proces. De exemplu, pentru a aduce oasele într-o poziție mai bună, poate pune piciorul într-un ghips pentru ca vindecarea să aibă loc. Mai poate prescrie minerale și medicamente care să susțină procesul de vindecare. Dar vindecarea în sine, o face propriul trup.

La fel este și cu sufletul nostru. Viaţa are o energie vindecătoare și noi avem această abilitate incredibilă de a ne vindeca, de a trece peste experienţele dificile și traumatice și de a construi din ele noi puncte forte. Există multe moduri în care putem sprijini procesele de vindecare și sunt fericită să învăţ și să descopăr din ce în ce mai multe despre puterea de vindecare a sufletului. O metodă cu care lucrez personal de peste 15 ani și care încă mă fascinează, o reprezintă Constelaţiile Sistemice.

Constelaţiile Sistemice reprezintă o cale de explorare a dinamicii subtile prezente în toate sistemele, care ne influențează la nivel de suflet, afectând modul în care ne comportăm, simțim și luăm decizii. Dinamica unui sistem vine, în mare parte, din conștientizările noastre, iar ele ne afectează viața într-un mod dramatic. Constelațiile ne pot ajuta să obținem o nouă perspectivă asupra acestor dinamici și să le schimbăm spre o soluție mai bună.

Acum câțiva ani, am avut niște probleme de sănătate, infecții repetate la rinichi și la vezica urinară. Tratamentul cu plante, ceaiuri și antibiotice m-a ajutat să elimin simptomele pentru câteva luni, dar infecțiile au revenit. Au început destul de brusc, într-o perioadă foarte stresantă din viața mea și chiar și după ce viața mea s-a reașezat în ape mai calme, starea mea de sănătate nu s-a îmbunătățit. Am fost foarte surprinsă, pentru că nu am avut probleme cu rinichii sau vezica urinară până când am ajuns la patruzeci de ani. Aveam impresia că aceste simptome aveau un curs mai profund și nu erau legate doar de propria mea experiență. Am fost la o colegă, pentru o Constelație Sistemică.

După o conversație centrată pe soluții, care mi-a clarificat intenția și a ajutat la identificarea parților relevante din sistem care ar trebui reprezentate, am decis să începem cu elementele: eu, rinichii mei, viața personală și viața profesională. Ambele laturi le-am abordat ca fiind surse potențiale de stres. Constelația a fost efectuată în cadrul unui grup. Am ales câte un reprezentant pentru fiecare element și i-am așezat în cameră. Fiind client, m-am așezat ca observator în această primă fază a constelației și am ascultat observațiile reprezentanților. Dinamica din constelație a arătat foarte clar că ”viața mea personală” era o resursă importantă. Reprezentanții care m-au reprezentat pe ”mine” și ”rinichii mei” au simțit prezența ”vieții mele personale” ca înțelegătoare și grijulie. Acest lucru a fost în concordanță cu experiența și percepția mea din viața reală. De asemenea, ”viața profesională” a avut un impact pozitiv. Era important de găsit locul și distanța potrivită, astfel încât să nu fie copleșitor. Când a fost găsit acest lucru, ”viața profesională” era într-un bun echilibru cu ”viața personală”. Aș putea din nou sa mă raportez foarte bine la asta. Mi-a plăcut munca mea, dar uneori m-i-a fost dificil să găsesc un echilibru bun, deoarece aveam doi copii mici și îmi doream să petrec timp de calitate cu ei. A acorda ”vieții profesionale” un loc potrivit – nu prea departe și nici prea aproape – a fost foarte important pentru echilibrul meu.

Eram puțin pierduți, pentru că totul părea acum în armonie și totuși reprezentantul ”rinichilor mei” nu se simțea puternic și sănătos. Era evident că lipsea ceva din sistem și facilitatoarea a adus un alt element, despre care nu știam ce înseamnă. Așa că l-a numit ”ceva important”. Când observam această mișcare, am avut sentimentul puternic că acest element îl reprezintă pe tatăl meu. Persoana care mă reprezenta pe ”mine” în constelație a menționat și ea acest lucru (deși nu îmi spusesem gândul cu voce tare). Nu mi-a trecut niciodată prin minte, înainte de acest moment, că tatăl meu ar putea avea vreo legătură cu problema mea de sănătate. Am avut o relație foarte bună și caldă cu tatăl meu, care murise cu câțiva ani în urmă. Da, îmi era dor de el, dar am fost împăcată cu moartea lui. Avea 80 de ani când a murit, iar energia vieții lui dispăruse în ultimii ani, eu având șansa să-mi iau rămas bun de la el când a fost momentul. Am fost foarte surprinsă de legătura cu el în contextul problemei mele de sănătate. Ceea ce uitasem complet, era alt fapt: tatăl meu suferise de cancer la rinichi când avea 60 de ani. A fost operat și a trăit de atunci cu un singur rinichi fără alte complicații. Pur și simplu, uitasem de asta pentru că nu a fost ceva care i-a afectat viața, el murind de bătrânețe, mulți ani mai târziu.

Ceea ce a devenit clar în dinamica acestei constelații, a fost altceva. Din dragoste și loialitate față de tatăl meu, preluasem ceva care nu era sănătos pentru mine. La nivel inconștient mi-am exprimat dragostea față de el, devenind asemenea lui, luându-i problemele de sănătate și purtându-le pentru el. Desigur, acest lucru nu are niciun sens când vorbim cu mintea, dar când vorbim cu sufletul, are un sens mult mai profund. Acum, când dinamica inconștientă a devenit clară, a fost ușor să găsesc o modalitate nouă și mai bună de a-mi exprima dragostea și loialitatea față de tatăl meu și de a-mi lua povara de pe rinichi, care au suferit atât de mult timp. În constelație putem face acest lucru dând înapoi un obiect simbolic locului căruia îi aparține. A devenit evident pentru toți cei care observau cum lucrurile s-au așezat la locul potrivit. Când am pășit în constelația din poza finală și am luat locul reprezentantului meu, am putut simți echilibrul, legătura iubitoare cu tatăl meu care acum era liber de orice povară. Acest lucru m-a ajutat să integrez noua imagine în corpul meu ca pe o nouă experiență. O nouă realitate. Această constelație a avut loc acum zece ani, iar de atunci nu am mai avut probleme cu rinichii.

Ce este o constelație sistemică?

Constelațiile sistemice te pot ajuta să privești o situație în care ești implicat personal, dintr-o meta-poziție. Le poți folosi ca intervenție atunci când ești blocat și vrei să arunci o privire la ceea ce se întâmplă. Procesul aduce în discuție perspective și idei adesea surprinzătoare. O constelație este o modalitate de a reprezenta modelul de relații în cadrul unui sistem. Aceste relații pot fi între membrii familiei, colegi de muncă, prieteni sau chiar elemente abstracte din lumea noastră interioară, cum ar fi scopul meu și un obstacol care mă împiedică să-l ating.

Ce se întâmplă când participi la constelații sistemice?

Metoda constelațiilor este un proces intuitiv în care transformăm imaginea interioară pe care o avem despre o problemă, într-o descriere spațială. Clientul poate alege membrii dintr-un grup care să reprezinte elementele relevante, indivizii sau funcțiile și le acordă un loc specific în sală, în raport cu ceilalți reprezentanți. Este, de asemenea, posibil să lucrezi într-o sesiune individuală, în care clientul pune sistemul în bucăți de hârtie sau obiecte și apoi merge el însuși în diferite poziții, experimentând dinamica subiacentă și noi perspective.

Ce câștigi?

Constelațiile sistemice oferă o oportunitate să:

  • Inviți mai multă bucurie și energie în viața ta;
  • Rezolvi conflictele din mediul tău profesional și personal;
  • Iei decizii coerente;
  • Dezvolți și implementezi viziuni și obiective personale;
  • Te conectezi mai puternic cu resursele și punctele tale tari interioare;
  • Dezvolți mai multă concentrare, claritate și echilibru interior.

Similar Posts