metoda constelatiilor familiale a devenit o metoda eficienta de rezolvare a problemelor cu care ne confruntam zi de zi, ea dezvaluind emotiile noastre profunde, la nivel constient si inconstient.

Vocea înțelepciunii interioare

Pentru o conexiune umană reală și o comunicare deschisă, trebuie să ascultăm fără să judecăm. Și nu este ușor. Însă, atunci când sfatul vine din înțelepciunea profundă pe care o avem în interiorul nostru, suntem mai capabili să îl ascultăm. Coachingul si lucrul cu constelațiile ne pot ajuta să auzim și să ascultăm mai mult această voce interioară a înțelepciunii.

Articol scris de Dr. Petra Müller-Demary

„Cum adică – constelațiile ne ajută să avem o perspectivă sistemică?„, m-a întrebat o clientă, cu care lucram pentru prima dată. Ea dorea să aibă o relație mai bună cu fiul ei, acum adult. El avea 30 de ani și, de fiecare dată când se întâlneau, exista o atmosferă tensionată și puteau intra ușor în conflicte.  Mama suferea din cauza acestei relații tensionate și a venit la mine, pentru a vedea ce poate face în acest sens. 

Atunci când lucrez în sesiuni 1 la 1, doar cu clientul și nu într-un cadru de grup, îl întreb mai întâi pe client care este intenția sa pentru sesiunea de coaching. Cum va recunoaște că a meritat cu adevărat să fi lucrat pe acel subiect și ce ar vrea să fie diferit după aceea. Clienta mea a putut descrie foarte clar cum ar arăta o relație bună cu fiul ei. Conversații deschise, mai multă conexiune și mai puține conflicte.  Ca un al doilea pas, am analizat elementele relevante ale sistemului. Iar în acest caz, era vorba, desigur, de ea însăși și de fiu. Dar și tatăl fiului face parte din acest sistem. În primul rând, clienta mea a fost surprinsă, deoarece a divorțat de mulți ani și nu a avut niciun contact cu fostul soț timp de mai mulți ani. Tatăl rămâne tată și face parte din sistem, chiar și atunci când nu am mai vorbit cu persoana respectivă de mult timp. 

Când lucrez într-o sesiune individuală, folosesc hârtii pentru a reprezenta diferitele elemente. Așa că am rugat-o pe clienta mea să găsească mai întâi un loc pentru ea și să pună jos hârtia care o reprezintă. Apoi a așezat hârtia care îl reprezenta pe fiul ei. Ambele elemente (mama și fiul) au fost poziționate unul vizavi de celălalt, la o distanță de aproximativ 3 metri și față în față unul cu celălalt. Apoi am întrebat-o unde percepe că se află tatăl fiului, iar ea l-a plasat chiar în fața fiului, între ea și el. 

Când s-a dat la o parte și a privit sistemul, ea a spus. „Acum am înțeles! Întotdeauna proiectez asupra fiului meu conflictele pe care le-am avut cu fostul meu soț. Nu eram conștientă de acest lucru”.  Am rugat-o să meargă în poziția ei și să se uite la fiul ei și și-a dat seama că nici măcar nu-l poate vedea, pentru că tatăl este între ei. „Da, exact așa stau lucrurile!”, a spus ea. „Și cum ai vrea să fie?” am întrebat-o, în timp ce ea stătea în constelație. „Mi-ar plăcea să-mi pot vedea fiul”

Atunci când lucrez într-o constelație individuală, îmi folosesc mâna pentru a reprezenta celelalte elemente din sistem. Așa că l-am mutat pe tată puțin într-o parte, pentru ca ea să-și poată vedea fiul, iar eu l-am reprezentat pe fiu cu cealaltă mână.  Am văzut cum clienta mea a fost profund emoționată atunci când își privea fiul. „Acum pot să te văd!”, a spus ea, plângând.

Ca ființe umane, avem această capacitate incredibilă de percepție reprezentativă. Putem să ne punem în locul altora. Folosim această capacitate în constelații și i-am cerut clientei mele să se pună în poziția fiului ei și să se uite la mama sa (clienta mea). Când a stat în locul fiului și l-a reprezentat pe fiu, am întrebat-o „Cum ai recunoaște, că mama ta te vede cu adevărat?”.  Fără nicio ezitare, ea a răspuns ”M-ar asculta fără să mă judece”.

Acesta a fost un sfat frumos pe care și l-ar putea da singură. Este atât de simplu și adevărat. Știm cu toții că, pentru o conexiune umană reală și o comunicare deschisă, trebuie să ascultăm fără să judecăm. Și nu este ușor. Însă, atunci când sfatul vine din înțelepciunea profundă pe care o avem în interiorul nostru, suntem mai capabili să îl ascultăm. Coachingul si lucrul cu constelațiile ne pot ajuta să auzim și să ascultăm mai mult această voce interioară a înțelepciunii. Clienta mea a fost capabilă să asculte sfaturile pe care și le dădea singură și, când am întâlnit-o câteva săptămâni mai târziu, mi-a spus cum s-a îmbunătățit relația cu fiul ei. Aveau în continuare puncte de vedere diferite, dar purtau discuții deschise și aveau o relație respectuoasă și sinceră.

Ce este o constelație sistemică?

Constelațiile sistemice te pot ajuta să privești o situație în care ești implicat personal, dintr-o meta-poziție. Le poți folosi ca intervenție atunci când ești blocat și vrei să arunci o privire la ceea ce se întâmplă. Procesul aduce în discuție perspective și idei adesea surprinzătoare. O constelație este o modalitate de a reprezenta modelul de relații în cadrul unui sistem. Aceste relații pot fi între membrii familiei, colegi de muncă, prieteni sau chiar elemente abstracte din lumea noastră interioară, cum ar fi scopul meu și un obstacol care mă împiedică să-l ating.

Ce se întâmplă când participi la constelații sistemice?

Metoda constelațiilor este un proces intuitiv în care transformăm imaginea interioară pe care o avem despre o problemă, într-o descriere spațială. Clientul poate alege membrii dintr-un grup care să reprezinte elementele relevante, indivizii sau funcțiile și le acordă un loc specific în sală, în raport cu ceilalți reprezentanți. Este, de asemenea, posibil să lucrezi într-o sesiune individuală, în care clientul pune sistemul în bucăți de hârtie sau obiecte și apoi merge el însuși în diferite poziții, experimentând dinamica subiacentă și noi perspective.

Ce câștigi?

Constelațiile sistemice îți oferă oportunitatea să:

  • Inviți mai multă bucurie și energie în viața ta;
  • Rezolvi conflictele din mediul tău profesional și personal;
  • Iei decizii coerente;
  • Dezvolți și implementezi viziuni și obiective personale;
  • Te conectezi mai puternic cu resursele și punctele tale tari interioare;
  • Dezvolți mai multă concentrare, claritate și echilibru interior.

Similar Posts