Experiența cu constelațiile mi-a arătat de fiecare dată, în ce măsură suntem conectați ca ființe umane. Percepția în care trăim astăzi presupune indivizi independenți, separați unii de alții, fiecare cu propria istorie și experiență. Acest lucru nu are nimic de-a face cu realitatea. Suntem conectați într-un sens mult mai profund decât ne imaginăm.

Povestea mea ca facilitator de constelații sistemice

Experiența cu constelațiile mi-a arătat de fiecare dată, în ce măsură suntem conectați ca ființe umane. Percepția în care trăim astăzi presupune indivizi independenți, separați unii de alții, fiecare cu propria istorie și experiență. Acest lucru nu are nimic de-a face cu realitatea. Suntem conectați într-un sens mult mai profund decât ne imaginăm.

Articol scris de Dr. Petra Müller-Demary

Când am luat contact pentru prima dată cu munca de constelații sistemice în 1985, m-a uimit cu adevărat. M-am întrebat atunci: „Cum este posibil să simt și să știu ceva care are legătură cu o persoană pe care nu am mai întâlnit-o niciodată și nu-i cunosc povestea?”.

Pur și simplu ȘTIU, cine sunt ceilalți oameni relevanți din sistem. Pur și simplu ȘTIU dacă vreau să mă apropii sau mai bine să iau mai multă distanță. Pur și simplu ȘTIU dacă mă simt confortabil să am pe cineva care stă în spatele meu și simt acea prezență ca pe o resursă. Și poate fi, de asemenea, înfricoșător – pur și simplu ȘTIU.  Percepția pe care o avem ca reprezentanți, atunci când stăm în sistemul unei persoane, este și acum un mister pentru mine. Dar, cu timpul, am învățat să lucrez cu ea.

În 2002 am început primul meu curs de constelații la Institutul Syst din München, cu profesorii Matthias Varga von Kibed și Insa Sparrer. Formarea intensivă a durat 6 ani, peste 120 de zile de formare. Mie mi-a luat ceva mai mult timp, pentru că locuiam deja în România și aveam 2 copii mici. Călătoriile nu au fost întotdeauna ușor de organizat, dar am fost atât de fascinată de metodă, încât am fost hotărâtă și voiam să învăț. Experimentasem de multe ori puterea vindecătoare a constelațiilor în calitate de client. Îmi dădea claritate, lejeritate, încredere, pace în mine. M-a conectat mai mult cu puterea mea interioară. M-a ajutat să iau decizii dificile, să mă vindec de dureri fizice și boli. Și m-a ajutat să-mi trăiesc viața cu mai multă ușurință și bucurie. Această experiență a fost ceva ce am vrut să împărtășesc cu alți oameni.  

De-a lungul anilor, am văzut mulți colegi care lucrează cu constelații, pe unii îi admir și i-am ales ca profesori ai mei. Gunthard Weber, Diana Drexler, Shavasti, Stephan Hausner, Rita Klemmayer sunt doar câțiva dintre ei.  Ei m-au ajutat să îmi dezvolt propriul stil. Munca mea este puternic influențată de abordarea centrată pe soluții. De la Steve de Shazer, Insoo Kim Berg și Peter Szabo (și de la mulți alți colegi) am învățat să am încredere în client, să îl văd ca pe o persoană plină de resurse. Da, pe toată lumea! Combinarea ambelor metode aduce mai multe resurse în domeniu. Constelațiile sunt astfel mai puțin grele și dramatice. Da, încă ne uităm la ceea ce este exclus și asta este uneori dificil și dureros de văzut. Atunci când recunoaștem ceea ce este, faptele simple, forțele de vindecare pot acționa. Nu putem îndepărta durerea – aceasta face parte din viață, dar putem adopta o poziție diferită și putem opri suferința. Putem doar să vindecăm, ceea ce s-a întâmplat. Nu putem vindeca ceea ce nu ar fi trebuit să se întâmple. Așadar, acceptarea a ceea ce ESTE, poate fi considerată ca fiind primul pas de vindecare.  Conectarea cu resursele noastre, cu nucleul nostru sănătos (care este întotdeauna acolo – indiferent de trauma pe care am trăit-o), ne poate sprijini să recunoaștem ceea ce are nevoie să fie adus la lumină și apoi, să lăsăm forțele de vindecare să acționeze.

Lucrez cu constelațiile de peste 20 de ani, iar munca aceasta m-a făcut să fiu smerită. Nu putem forța nimic și nu ar trebui să îndrăznim, nici măcar (sau mai ales) atunci când CREDEM că ȘTIM, care ar trebui să fie soluția. Lăsați-o baltă! Rolul nostru ca facilitator este de a crea un spațiu sigur, în care să ne deschidem inima și să îndrăznim să privim tot ceea ce există. Inconștientul nostru știe ce este relevant și va scoate acel lucru la suprafață. Trebuie doar să ne dăm la o parte. 

Unul dintre profesorii mei a spus: „Citiți cât mai mult posibil, apoi dați foc cărților și lucrați din inimă!„. 

Astăzi, lucrez cu constelații sistemice atât în sesiuni individuale, cât și în sesiuni de grup. Într-un cadru de grup puteți fi client, reprezentant sau observator. Toate cele 3 opțiuni sunt oportunități excelente de învățare. Putem beneficia foarte mult pentru propriul proces, atunci când suntem reprezentant în constelație pentru altcineva sau simplu observator.  Într-un cadru de grup lucrez cu constelații acoperite. De aceea, înainte de a începe, am o conversație privată cu clientul, pentru a auzi care este intenția și care sunt elementele relevante din sistem. Împreună decidem ce va fi configurat. Atunci când ești ales ca reprezentant, știi doar că reprezinți A, B sau o altă literă. Știi ce reprezinți. Poate fi o persoană, un element abstract, cum ar fi un obiectiv. Modul acoperit îi face pe reprezentanți să fie mai puțin părtinitori ai propriilor experiențe și concepte. De exemplu: nu ne întrebăm cum să ne simțim când o reprezentăm pe mama. Pur și simplu stai în sistem și simți ceea ce urmează să se întâmple. Iar atunci când nu există nimic, este bine și acest lucru. Vom lucra cu acest lucru. Scopul constelației este de a sprijini clientul să trăiască cu mai multă lejeritate, mai conectat cu puterea interioară. Pentru a trăi cu inima deschisă și a lăsa forțele vindecătoare să curgă. 

După constelație, clientul va dezvălui ce a reprezentat fiecare persoană și cum i-a fost de ajutor procesul. Ideea unei constelații acoperite nu este de a păstra lucrurile ca pe un secret, ci de a ne scoate mintea și conceptele din drum atunci când simțim dinamica într-un sistem și lucrăm cu energia din câmp. 

Experiența cu constelațiile mi-a arătat de fiecare dată, în ce măsură suntem conectați ca ființe umane. Percepția în care trăim astăzi presupune indivizi independenți, separați unii de alții, fiecare cu propria istorie și experiență. Acest lucru nu are nimic de-a face cu realitatea. Suntem conectați într-un sens mult mai profund decât ne imaginăm. Așa cum am crezut timp de secole, pământul este plat. Este timpul să ne deschidem ochii și inimile.

Sesiunile de constelații sistemice pe care le-am făcut cu colegii, m-au ajutat foarte mult în propria mea dezvoltare. Unele dintre constelații au avut loc în urmă cu 10 sau 15 ani și sunt încă foarte vii în mintea mea. Folosesc munca de constelații și în sesiunile mele de coaching individual. În 2015 am dezvoltat împreună cu colega mea Rita Klemmayer, un program de formare avansată pentru coachi și terapeuți, pentru a folosi elemente de micro-constelații, de asemenea în sesiunile individuale. Am predat deja trainingul la mai mulți colegi din Belgia, Finlanda, Elveția, România și Germania.

Ce este o constelație sistemică?

Constelațiile sistemice te pot ajuta să privești o situație în care ești implicat personal, dintr-o meta-poziție. Le poți folosi ca intervenție atunci când ești blocat și vrei să arunci o privire la ceea ce se întâmplă. Procesul aduce în discuție perspective și idei adesea surprinzătoare. O constelație este o modalitate de a reprezenta modelul de relații în cadrul unui sistem. Aceste relații pot fi între membrii familiei, colegi de muncă, prieteni sau chiar elemente abstracte din lumea noastră interioară, cum ar fi scopul meu și un obstacol care mă împiedică să-l ating.

Ce se întâmplă când participi la constelații sistemice?

Metoda constelațiilor este un proces intuitiv în care transformăm imaginea interioară pe care o avem despre o problemă, într-o descriere spațială. Clientul poate alege membrii dintr-un grup care să reprezinte elementele relevante, indivizii sau funcțiile și le acordă un loc specific în sală, în raport cu ceilalți reprezentanți. Este, de asemenea, posibil să lucrezi într-o sesiune individuală, în care clientul pune sistemul în bucăți de hârtie sau obiecte și apoi merge el însuși în diferite poziții, experimentând dinamica subiacentă și noi perspective.

Ce beneficii ai?

Constelațiile sistemice oferă o oportunitate să:

  • Inviți mai multă bucurie și energie în viața ta;
  • Rezolvi conflictele din mediul tău profesional și personal;
  • Iei decizii coerente;
  • Dezvolți și implementezi viziuni și obiective personale;
  • Te conectezi mai puternic cu resursele și punctele tale tari interioare;
  • Dezvolți mai multă concentrare, claritate și echilibru interior.

Similar Posts